Start / Aktualności
Menu
|
Znajdź nas
w sieci
Aktualności

Podstawy gastronomii

Kliknij

Nakładem Polskiego Wydawnictwa Ekonomicznego ukazała się książka pt. "Podstawy gastronomii". Jej autorami są wykładowcy WSTH w Łodzi Mariola Milewska, Anna Prączko i Andrzej Stasiak.

Publikacja stanowi kompendium wiedzy dotyczącej gastronomii - zawiera m.in.: historię gastronomii w Polsce i na świecie, podstawowe pojęcia stosowane w gastronomii, opis produktu gastronomicznego, prezentację produktu gastronomicznego od strony jego atrakcyjności w turystyce, wybrane organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne, rolę informacji i promocji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii.

Podręcznik jest przeznaczony dla studentów uczelni turystycznych, hotelarskich, technicznych (np. kierunku technologia żywności), rolniczych, szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim oraz osób zarządzających obiektami gastronomicznymi.

Książka jest dostępna w księgarni internetowej PWE (www.pwe.com.pl) oraz we wszystkich księgarniach naukowych w kraju.

 

Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak
Podstawy gastronomii

Warszawa 2010, wydanie I
ISBN: 978-83-208-1861-1
liczba stron: 268
Spis treści

Rozdział 1. Zarys historii gastronomii
1.1. Historia gastronomii na świecie
1.2. Historia gastronomii w Polsce

Rozdział 2. Elementarne zagadnienia gastronomii
2.1. Istota gastronomii i usługi gastronomicznej
2.2. Klasyfikacja placówek gastronomicznych
2 2.1. Kryteria klasyfikacji placówek gastronomicznych
2.2.2. Klasyfikacja branżowa placówek gastronomicznych
2.2.3. Klasyfikacja urzędowa (prawna) placówek gastronomicznych
2.3. Ważniejsze pojęcia stosowane w gastronomii

Rozdział 3. Podstawowe wyposażenie gastronomiczne
3.1. Materiały stosowane do produkcji wyposażenia gastronomicznego
3.2. Podstawowe instalacje w gastronomii
3.3. Wyposażenie zaplecza
3.4. Wyposażenie frontu

Rozdział 4. Produkt gastronomiczny
4.1. Definicja i cechy produktu gastronomicznego
4.2. Poziomy postrzegania (wymiary) produktu gastronomicznego
4.3. Charakterystyka komponentów produktu gastronomicznego
4.3.1. Asortyment potraw i napojów a karta menu
4.3.2. Obsługa klienta
4.3.3. Zewnętrzny wygląd obiektu
4.3.4. Wystrój wnętrza
4.3.5. Usługi dodatkowe
4.3.6. Inne cechy usługi
4.4. Cykl życia produktu gastronomicznego

Rozdział 5. Atrakcyjność produktu gastronomicznego w turystyce
5.1. Gastronomia a turystyka
5.2. Gastronomia jako produkt turystyczny
5.2.1. Produkty proste: usługa i rzecz
5.2.2. Produkt turystyczny - impreza (pakiet turystyczny)
5.2.3. Produkt turystyczny - wydarzenie
5.2.4. Produkt turystyczny - obiekt
5.2.6. Produkt turystyczny - szlak
5.2.7. Produkt turystyczny - obszar
5.3. Produkty tradycyjne i regionalne

Rozdział 6. Ważne osobistości świata gastronomii
6.1. Święci i patroni gastronomii
6.1.1. Św. Marta
6.1.2. Św. Sabina
6.1.3. Św. Maciej Apostoł
6.1.4. Św. Wawrzyniec
6.1.5. Św. Jan Leonardi
6.1.6. Św. Klemens Hofbauer (Dworzak)
6.2. Wielcy europejscy gastronomicy
6.2.1. Gillaume Tirel (Taillevent)
6.2.2. M. Boulanger
6.2.3. Anthelme Brillat-Savarin
6.2.4. Marie Antoine Careme
6.2.5. Franz Sacher
6.2.6. Auguste Escoffier
6.2.7. Paul Bocuse
6.3. Wielcy polscy gastronomicy
6.3.1. Mikołaj Wierzynek
6.3.2. Stanisław Czerniecki
6.3.3. Jerzy Franciszek Kulczycki
6.3.4. Wojciech Wincenty Wielądek
6.3.5. Lucyna Ćwierczakiewiczowa
6.3.6. Edward Pomian Pożerski (Edouard de Pomiane)
6.3.7. Zdzisław T. Nowicki
6.3.8. Kurt Scheller

Rozdział 7. Organizacje i stowarzyszenia związane z gastronomią i gastronomiczne
7.1. Międzynarodowe organizacje i stowarzyszenia
7.1.1. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)
7.1.2. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
7.1.3. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA)
7.1.4. Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej (HOTREC)
7.1.5. Światowa Organizacja Stowarzyszeń Kucharskich (WACS)
7.1.6. Europejskie Stowarzyszenie Nowoczesnych Restauracji (EMRA)
7.1.7. Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA)
7.2. Organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce
7.2.1. Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy (PIGRiH)
7.2.2. Polskie Stowarzyszenie Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii (PSPHiG)
7.2.3. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC)
7.2.4. Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników (SPKiC)
7.2.5. Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB-PBA)
7.2.6. Stowarzyszenie Sommelier Polski (SSP)
7.2.7. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL)

Rozdział 8. Promocja i informacja w gastronomii
8.1. Promocja
8.1.1 Definicja i rodzaje działań promocyjnych
8.1.2. Reklama
8.1.3. Public relations
8.1.4. Sprzedaż osobista
8.1.5. Promocja sprzedaży
8.1.6. Targi gastronomiczne
8.2. Źródła informacji branżowej

Rozdział 9. Trendy w rozwoju gastronomii
9.1. Megatrendy wpływające na sektor gastronomiczny
9.2. Demografia
9.3. Ekonomia
9.4. Świadomość, edukacja
9.5. Zdrowie
9.6. Styl życia
9.7. Zwyczaje żywieniowe
9.8. Turystyka, czas wolny
9.9. Sztuka i kultura
9.10. Technologie informatyczne
9.11. Ekologia (ochrona środowiska - zrównoważony rozwój - naturalna żywność)

Zobacz także
2010-05-31Praktyki zagraniczne - Rumunia 2010więcej
2010-05-18Delegacja WSTH na konferencji w Czerniowcachwięcej
2010-05-07Badania ruchu turystycznego w Muzeum Sztuki w Łodziwięcej
2010-04-28Wizyta na Ukrainiewięcej
2010-04-28Korona Himalajów dla Piotra Pustelnika!więcej
2010-04-27Najlepsze prace o turystyce 2009 r.więcej
2010-04-27Drugie wydanie Produktu turystycznegowięcej
2010-04-26XLI LO w Łodzi dołącza do projektu więcej
2010-04-25Kurs sommelierskiwięcej
2010-04-22Kolejki wąskotorowej czar...więcej
2010-04-09Kurs przewodników beskidzkichwięcej
2010-03-25X Festiwal Nauki, Techniki i Sztukiwięcej
2010-03-25Finał konkursuwięcej
2010-03-15Ahoj przygodo!więcej
2010-03-02Współpraca międzynarodowawięcej
2010-03-01Na styku kulturwięcej
2010-02-09VI Warsztaty dydaktyki hotelarstwawięcej
2010-02-03TiH 13 i TiH 14więcej
2010-01-27Konferencja podsumowująca projekt w ramach polsko-norweskiego partnerstwawięcej
2010-01-25Konkurs prac dyplomowych o turystycewięcej
2010-01-20Islandia - zrodzona z ognia, przekształcona przez lódwięcej
2010-01-15Nowa publikacja na temat zrównoważonego rozwojuwięcej
2010-01-07VI Warsztaty dydaktyki hotelarstwawięcej
2009-12-07V Forum Pilotażu i Przewodnictwawięcej
2009-11-30Zrównoważony rozwój - szkolenie więcej
2009-11-04Katalog dobrych praktyk polskich i norweskichwięcej
2009-11-01Kultura i turystyka 2009więcej
2009-10-31Nowa publikacja Wyd. WSTH w Łodziwięcej
2009-10-30Egzamin Accueil edycja czwarta – 22-24 czerwca 2009więcej
2009-10-01Inauguracja roku akademickiego 2009/10więcej
2009-09-11Zmiana Rektora WSTHwięcej
Na skróty

Partnerzy







Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi
Kopcińskiego 69/71 90-032 Łódź
tel. +48 42 674 52 74 fax. +48 42 632 42 23
Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi
Wydział Zamiejscowy w Gostyninie
ul. Polna 36 09-500 Gostynin tel. +48 24 235 23 70